Hvad er osteopati?

Autoriseret sundhedsprofession
Osteopati har siden den 1. juli 2018 fungeret som en autoriseret sundhedprofession i Danmark på linje med Fysioterapi og Kiropraktik. Det er ikke fordi faget er nyt. Osteopatien blev grundlagt af den Amerikanske læge Andrew Talor Still tilbage 1882.

Uddannelse
I Danmark kan personer med en sundhedsfaglig uddannelse, som fysioterapeuter, kiropraktorer og læger, over et 5-årigt forløb uddanne sig til osteopat ved The International Academy of Osteopathy.

Manuel behandlingsform
Osteopati er en manuel behandlingsform, som er baseret på en dybdegående viden indenfor de traditionelle sundhedsvidenskabelige fag: Anatomi, neurologi, fysiologi, biomekanik, og patologi (sygdomslære).  Det vil sige, at osteopatens redskaber er dybdegående viden om kroppen og evnen til at undersøge og behandle med hænderne.

Helhedsorienteret behandling

Kroppens systemer og strukturer er gensidigt afhængige og påvirker hinanden. Når osteopaten undersøger den smertegivende struktur (f.eks. skulderen), gøres det i sammenhæng med en undersøgelse af resten af kroppen. Det vil sige muskel-skeletsystemet, organsystemet og det cranio-sacrale system (alle kroppens systemer).

Målet er at kortlægge og behandle de bagvedliggende årsager i kroppen, som medfører øget belastning på og smerter i f.eks. skulderen. Ikke sjældent skal årsagen findes et andet sted end der, hvor smerten mærkes.

Behandlingsteknikker
Osteopaten anvender en lang række manuelle teknikker. Ledmobilisering, manipulation, organmobilisering, muskeludstræk og afspænding samt kraniosacralteknikker. Alle teknikker tilpasses den enkeltes behov og behandlingen er god for folk i alle aldre.

2 patient-eksempler med osteopatisk tankegang

En håndboldspiller kommer ind med smerter i skulderen, specielt når han skyder på mål. Forestil dig bevægelsen at kaste en bold. Tænk over hvor mange led, der er involveret i bevægelsen. Bevægelsen starter helt nede fra fodens led, op over knæ-og hofteleddene, videre op igennem ryggen, via skulderen og albueleddet og til sidst ud i håndleddet og fingrene. Er der nedsat bevægelighed i et af leddene i kæden, f.eks. hoften, må andre led som f.eks. skulderen kompensere. Det kan føre til overstræk af skulderens ledkapsel og give skuldersmerter.

For osteopaten vil det centrale være at genskabe bevægelsen i hoften. Skulderen skal ikke længere kompensere, ledkapslen overstrækkes ikke og kan hele op.

Remove the cause and recovery will follow.
(Citat Andrew Taylor Still, osteopatiens grundlægger)

En patient kommer ind med smerter i lænden. Osteopaten undersøger og finder et skævt bækken forårsaget af træk fra muskler og organer som hæfter på bækkenet. Leddene nederst i lænden er ikke i stand til at kompensere for det skæve bækken, og bliver derfor overbelastet, inflammerede og smertefulde. Osteopaten strækker hinderne omkring bækkenorganerne, afspænder musklerne og bækkenet rettes op. Leddene i lænden skal ikke længere kompensere, og overbelastningen og smerterne forsvinder.

”Find it, fix it and leave it alone”
(Citat Andrew Taylor Still, osteopatiens grundlægger)

Osteopati