Nakkesmerter og hovedpine

Mange faktorer kan spille ind på udviklingen af nakkesmerter og hovedpine. Holdning, muskelspændinger, ledbevægelighed, stress, cirkulation, mobiliteten i brystkassen, nakkerelaterede organer, traumer, alder, arbejde, kost, søvn, motion mv.

Min opgave er i samarbejde med dig at finde ind til årsagerne.

Nakkens led og muskler står bl.a. for at balancere vores hoved oven på brystkassen og sørge for at vores syn er orienteret horisontalt. Din holdning/arbejdsstilling, leddenes bevægelighed i brystkasse og nakke har derfor betydning for belastningen af dine led og hvor hårdt dine nakkemuskler skal arbejde for at holde hovedet opret. Når det er sagt, er vores medfødte holdning og bevægelighed, samt livet vores kroppe har været igennem forskelligt, og vi kan og skal ikke alle sammen stile imod samme holdning som den ”perfekte” mand i anatomibogen.

Jeg tager udgangspunkt i den enkelte

Nakke og hoved er en integreret del af kroppen. De påvirkes af og påvirker andre dele af kroppen, mekanisk, neurologisk og vaskulært.

Mekanisk kan nakke og hoved f.eks. påvirkes af stramt bindevæv omkring hjerte og lunger, da dette bindevæv opadtil hæfter på de nederste hvirvler i nakken. Mekanisk er brystkassen fundamentet for nakke og hoved og brystkassens orientering og mobilitet har stor indflydelse på nakkens holdning og mobilitet.

Neurologisk får nogle af musklerne i nakken og visse organer nerveforsyning fra samme område/segment i rygmarven. Organirritabilitet kan derved påvirke nakkemusklernes spænding og f.eks. forårsage hovedpine. Neurologisk kan nakken f.eks. påvirkes af stress. Stress fører til øget spænding i muskulaturen og kan være medvirkende til løftede skuldre og spændte kæber.

Vaskulært forløber vigtige blodkar til og fra hovedet imellem nakkens strukturer og kan påvirkes ved spændinger i fascier, muskulatur og nedsat ledbevægelighed og bl.a. forårsage hovedpine og svimmelhed. Vaskulært er god mobilitet i brystkassen vigtig, da det undertryk, som brystkassen kan skabe, er med til at hjælpe det venøse (afiltede blod) tilbage til hjertet.

Jeg er som osteopat uddannet i at se din nakke og hoved i et samspil med resten kroppen

Ved stillesiddende skrivebordsarbejde vil dine muskler hurtig komme til at arbejde statisk i lange perioder. Blodgennemstrømningen bliver afklemt, dine muskler skal arbejde mere anaerobt (uden ilt), der vil ophobes affaldsstoffer, og dine muskler bliver ømme. Der vil du udover generelle råd om stillingsskift og indlagte aktiviteter i dagligdagen, kunne have glæde af øvelser for muskulaturen i nakken. Øvelser, hvor du får strukket de spændte og forkortede muskler, og øvelser, hvor du får brugt dine muskler dynamisk, og derved får pumpet en masse blod igennem og fjernet ophobede affaldsstoffer.

Helhedsorienteret behandling af din nakke med osteopati og fysioterapi

Middelfart-Osteopati-Peter-Nielsen-28-06-21-0287-sRGB-100